Warning: Declaration of description_walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $data_object, $depth = 0, $args = NULL, $current_object_id = 0) in /home/mercurie/public_html/wp-content/themes/Memoir/functions.php on line 113
Istoric Biserica – Sfantul Mercurie

Istoric Biserica

ISTORICUL BISERICII ORTODOXE SFÂNTUL MARE MUCENIC MERCURIE

Biserica Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Mercurie este amplasată în sectorul 3 al oraşului Bucureşti, pe strada Constantin Brâncuşi, nr. 11. Data sfinţirii locului în vederea construcţiei a fost 25 martie 2003. La slujba de sfinţire a participat Preasfinţia Sa, Preasfinţitul Episcop Sebastian Ilfoveanul, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, alături de cel care avea să slujească în această Biserică, părintele Paul Lepădatu.

Iniţiativa construirii bisericii a venit din partea preotului Paul Lepădatu şi a familiei sale, care nu erau la prima lucrare de acest gen, ci dimpotrivă, având ca experiență reconstrucția a alte 3 biserici, dintre care una – biserica Mânăstirii Plătărești – monument istoric.

Lucrările de construcţie au fost demarate la data de 12 mai 2003. Executantul lucrării a fost S.C. MARIVILA, avându-l ca director pe Dl Marin Mândrilă. Proiectantul bisericii a fost domnul arhitect Florea Voicu.

Construcţia bisericii la roșu s-a încheiat la data de 15 august 2004, dată la care a şi fost săvârşită prima Sfântă Liturghie, urmând ca biserica să fie sfinţită pe data de 22 august 2004, de către Preasfinţitul Părinte Episcop Sebastian Ilfoveanul, protoiereu fiind Pc. Pr. Dinu Pompiliu.

Fondurile materiale şi materialele necesare construirii bisericii au provenit, în cea mai mare parte de la familia părintelui Paul Lepădatu, de la diferite societăţi comerciale, precum şi de la credincioşi.

Din luna august 2004 până în luna prezent, pe lângă construcția propriu-zisă a bisericii, s-au efectuat multe alte lucrări, precum:

  • împrejmuirea curţii bisericii cu gard din fier forjat;
  • montarea sistemului de încălzire a bisericii prin pardoseală;
  • acoperirea pardoselii bisericii cu plăci de granit-compozit;
  • instalarea de geamuri de tip termopan cu profil din aluminiu, acestea fiind înfrumuseţate de un rând de vitralii;
  • dotarea bisericii cu sistem de sonorizare interior şi exterior cu o putere de 400 W;
  • instalarea paratrăsnetului;
  • acoperirea bisericii cu tablă din cupru;
  • instalarea a 10 aparate de aer condiţionat;
  • instalarea sistemului antiefracție compus din alarmă cu senzori de prezenţă şi sistem de supraveghere video;
  • acoperirea spațiului curții cu pavele din piatră şi amenajarea de spații cu gazon şi flori;
  • executarea și montarea în biserică a catapetesmei confecționate din stejar;
  • executarea și montarea tuturor icoanelor din registrele catapetesmei;
  • acoperirea a 95 % din pereții bisericii cu mozaic.

Lăcaşul de cult este construit din beton şi cărămidă aparentă, având 6 piloni de susţinere de formă pătrată cu latura de 110 cm. Zidurile au o grosime de 80 cm, iar amprenta la sol este de 450 mp.

Biserica este contruită în plan treflat, cu pridvor deschis, cu următoarele părţi componente: pridvorul, pronaosul, naosul şi Sfântul Altar. Intrarea în biserică se face cu ajutorul treptelor din beton, acoperite cu plăci de granit. Pe peretele de faţadă al intrării, în exterior, se află chipul Sfântului Mare Mucenic Mercurie, lucrare executată în mozaic de către firma Artgeorgies din Iaşi. Pridvorul este deschis, având în latura de vest 3 arcuri sprijinite pe 4 piloni. În pridvor se află o boltă mică, semisferică.

Pronaosul este lărgit, având deasupra cafasul, iar deasupra acestuia 2 turle de formă pătrată cu cate 8 ferestre fiecare. Accesul în cafas şi turle se face cu ajutorul unei scări elicoidale. Pronaosul are 2 stâlpi masivi sub cafas şi se continuă până la stâlpii ce susţin turla din naos, fiind luminat prin 6 ferestre.

Naosul are 2 abside laterale acoperite fiecare cu câte o calotă semisferică, fiind luminate prin 4 ferestre. Turla de pe naos, dominantă, este susţinută de 4 pilaștrii masivi, formând o cruce greacă înscrisă, cu 12 geamuri. Între baza turlei şi calotele semisferice ale absidelor, pe arcele ce le formează cei 4 stâlpi se găsesc câte 3 geamuri mai mici pe fiecare parte.

Tot în naos se află şi o parte din moaştele Sfântului Mare Mucenic Mercurie, așezate într-o frumoasă raclă din aur şi argint, executată în anul 2005 la Monetăria Statului.

Policandrul – de dimensiuni mari – ce luminează întreaga biserică (120 de lumini) este prins prin 4 lanţuri de cei 4 stâlpi centrali.

Catapeteasma este sculptată din lemn de stejar, repartizată în 4 registre, executată de către domnul Gheorghe Ursu din localitatea Târgu Neamţ. Icoanele de pe catapeteasmă sunt lucrate de pictorul Sorin George Nicolae.

Sfântul Altar, care este o absida semicirculară, are în dreapta un diaconicon, iar în partea stângă proscomidiarul, fiind delimitate de Sfântul Altar prin două arcade. În mijloc se află Sfânta Masă şi Sfânta Cruce. Altarul este luminat prin două ferestre, care au ca vitralii pe Mântuitorul (stând pe tron) și Maica Domnului. Tavanul altarului este în formă de arc de cerc, iar deasupra geamurilor are o formă semisferică.

Biserica este învelită cu tablă de cupru, iar pereţii exteriori sunt izolaţi de un strat de polistiren de 10 cm.

La ridicarea acestei biserici s-au ostenit oameni din toate categoriile sociale: familia părintelui Paul Lepădatu, vrednicul de pomenire judecător Ion Anghel (preşedinte Curtea de apel Bucureşti), Marin Mândrilă (director al S.C. MariVila), Costel Iancu (om de afaceri), Constantin Nedelcu (om de afaceri), oameni inimoşi care nu aveau o situaţie materială foarte bună, dar totuşi işi doreau să ajute biserica.

În luna noiembrie 2007 au fost făcute demersurile pentru începerea lucrărilor pentru pictura ce va acoperi pereţii bisericii, primind binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Pictura în tehnica mozaicului este executată de domnul Virgil Moraru – pictor bisericesc autorizat din cadrul firmei ArtGeorgies Iaşi. Din anul 2008 până în prezent (ianuarie 2018), lucrările de împodobire cu mozaic s-au desfășurat astfel:

  • În luna aprilie 2008 bolta Sfântului Altar a fost împodobită cu următoarele scene în mozaic: Maica Domnului – „PLATITERA” şi Înălţarea Domnului;
  • În luna august 2008 lucrările de împodobire a bisericii au continuat în zona Sfîntului Altar montându-se următoarele scene: Cina Cea De Taină, Iisus Hristos arătându-se apostolilor pe Muntele Galileii, Toma pipăind rănile Lui Iisus, Iisus Hristos arătându-se Mariei Magdalena după Înviere, Cina din Emaus, Petru şi Ioan venind la mormânt, Iisus Hristos Arhiereu binecuvântând;
  • În luna noiembrie 2008 s-au încheiat lucrările de împodobire în mozaic în zona Sfântului Altar;
  • În perioada ianuarie – noiembrie 2009 întreaga suprafață a turlei bisericii a fost acoperită cu scene în mozaic, ajungându-se până în zona Sfinților Evangheliști;
  • În perioada ianuarie – noiembrie 2010 întreaga suprafață a zonei naosului a fost acoperită cu scene în mozaic, ajungându-se la zona de trecere spre pronaosul bisericii;
  • În cursul anului 2011 bolta pronaosului a fost acoperită cu scena Sfânta Treime precum și cu scene din Vechiul Testament;
  • Lucrările au continuat în perioada 2011 – 2017, ajungând ca, în luna ianuarie 2018, lucrările să fie finalizate în proporție de 95%; au mai rămas de pus în operă câteva scene în zona diaconiconului și cafasului bisericii).

 

Pe plan social-filantropic amintim câteva acțiuni întreprinse de Parohia Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Mare Mucenic Mercurie:

  • În cursul anului 2009 s-au oferit hrană și ajutoare materiale în valoare de aproximativ 5.000 lei muncitorilor chinezi, abandonați de autorități în fața Ambasadei Chinei din București.
  • În perioada 2007 – 2009 a fost sprijinit lunar Centrul de Îngrijiri Paliative Sfântul Nectarie prin oferirea de medicamente, seringi, ser fiziologic, mănuși, comprese sterile etc.
  • În perioada 2009 – 2011 a fost sprijinit de mai multe ori Centrul de Plasament Sfântul Nicolae, din cartierul Titan, prin oferirea de ajutoare (încălțăminte, îmbrăcăminte și mâncare) în valoare de peste 10.000 lei.
  • În perioada 2007-2014, în repetate rânduri au fost ajutați sinistrații din diversele locuri ale țării, cea mai concretă acțiune fiind cea din cursul anului 2011, când, în urma apelului făcut de Centrul Eparhial, a fost organizată o colectă constând în ajutoare de aproximativ 50.000 lei, ajutoare ce au ajuns la persoanele afectate de inundațiile din zona Jud. Bacău.

Acesta este în linii mari istoricul bisericii Sfântul Mare Mucenic Mercurie, din cadrul Parohiei Adormirea Maicii Domnului, Protoieria Sector III Capitală.

În prezent la această biserică slujesc Pc. Pr. Paul Lepădatu, Pc. Pr. Marius Lepădatu și Pc. Pr. George Lepădatu.

""